perjantai 17. toukokuuta 2019

Ensimmäinen laskuvarjohyppy: Miltä se oikein tuntuu?
Onko ensimmäinen laskuvarjohyppysi lähestymässä? Onneksi olkoon, olen rehellisesti sanottuna kateellinen: ensimmäisestä hypystä pääsee nauttimaan vain kerran, joten tapahtumasta on syytä ottaa kaikki ilo irti. 

Tässä artikkelissa kuvailemme hieman ensimmäisen hypyn tunnelmia enimmän jännityksen lievittämiseksi. On täysin normaalia pelätä ensimmäistä laskuvarjohyppyään ja sen ennestään tuntemattomia vaiheita, mutta tutustumalla aiheeseen etukäteen opit, että laskuvarjohyppääminen on erittäin turvallinen harrastus. 

Useimmat ensimmäiseen laskuvarjoohyppyynsä lähtevät suorittavat tandemhypyn kokeneen hyppymestarin kanssa, mikä on mielestämme suositeltava vaihtoehto soolohypyn sijaan. Myös itsenäinen hyppy on mahdollista jo ensimmäisellä kerralla, jolloin hyppymestari seuraa aloittelijaa ulos koneesta oman varjonsa kanssa.

Kohti ensimmäistä hyppyä


Alkuvalmistelujen ja taivaalle nousun jälkeen on aika avata koneen ovi, mikä ensimmäisellä kerralla on täydellisen hulluntuntuinen hetki, jota ei koskaan unohda: Istut lentokoneessa tuhansien metrien korkeudessa kuin tyhjän päällä, ja päässä pyörii vain pelonsekaisia ajatuksia hyppäämisestä. Tämä on täysin luonnollinen reaktio, sillä ihmiselle ei tietenkään ole luonnollista hypätä alas näin korkealta maanpinnan yläpuolelta. 

Kun hyppyhetki koittaa, ei empimiselle saa jättää enää liikaa tilaa mielessä. On aika toimia ja hypätä reilusti, sillä turvallisin tapa poistua koneesta on ottaa siihen kunnolla etäisyyttä. Ponnistuksen jälkeen tuuli paiskoo päin naamaa ja hengittäminenkin on aluksi työlästä pudotuksen keskellä, mutta ensimmäisten sydämenlyöntien jälkeinen hetki on vapauttava. Laskuvarjohyppy on nyt todellakin totta. 

Vapaa lento ilmassa joko yksin tai tandemhyppynä hyppymestariin kiinnitettynä saa sinut taas muistamaan, mitä hetkessä elämisellä tarkoitetaan. Ajalla ei ole enää merkitystä, ja kaikki huomiosi on kiinnittynyt hetkessä selviämiseen. Valtava adrenaliinipiikki saa ensikertalaiset yleensä joko hiljenemään tai huutamaan täyttä kurkkua. 

Laskuvarjo avataan hyvissä ajoin ennen alastuloa, ja pienen nykäisyn jälkeen vapaa pudotus muuttuu ihanaksi taivaalla kellumiseksi. Sisäinen selviytymiskamppailu vaihtuu maisemien ihasteluksi ja kevyeksi hetkestä nauttimiseksi. Tämä on se hetki, jolloin tunnet minkä tahansa olevan mahdollista. 

Vinkit ennen ensimmäistä laskuvarjohyppyä: 

  • Tee lista asioista, jotka pelottavat sinua hypyssä, ja kysy niistä ohjaajalta. Saat laskuvarjo- ja tandemhypyn tarjoajilta todennäköisesti helpottavia vastauksia, jotka vahvistavat luottamustasi turvajärjestelyjä kohtaan.
  • Tee hengitysharjoituksia. Syvähengittäminen on rauhallisuuden kulmakivi niin maassa kuin ilmassakin. Tutustu erilaisiin mindfulness-harjoituksiin.
  • Älä saavu paikalle päihtyneenä, kipeänä tai muuten heikossa kunnossa. Jätä rohkaisuryyppy väliin (koneeseen ei turvallisuussyistä päästetä päihtyneitä henkilöitä), nauti hyvä ateria ennen lähtöä ja venyttele hieman raajojen ja verenkierron vetreyttämiseksi. 

Se siitä, onnea matkaan ensimmäiseen hyppyysi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti