tiistai 29. elokuuta 2017

Laskuvarjohyppy ja tandemhyppy – eri, sama, mitähäh?

laskuvarjohyppy

Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen sanasta extreme? Monelle varmasti laskuvarjohyppy, joka onkin huippusuosittu extreme-kokemus. En ihmettele lajin suosiota, sillä hypyn aikana voi kokea tunteiden ääripäät: toisaalta lentokoneesta hypätessä vapaapudotuksen aiheuttaman adrealiiniryöpyn, toisaalta varjon auettua lintumaisen leijailun ja upeat maisemat.
Monesti huomaa puhuttavan laskuvarjohypystä, kun tarkoitetaan tandemhyppyä. Termi ei tietenkään ole väärä, sillä tandem on yksi tapa suorittaa laskuvarjohyppy. Kuitenkin, jotta puurot ja vellit eivät mene sekaisin, nostan tässä artikkelissa esiin laskuvarjohypyn ja tandemhypyn keskeisimmät erot.

Laskuvarjourheilu on laaja käsite

Laskuvarjourheilu on kattokäsite, jonka alle mahtuu lukuisia eri alalajeja tarkkuushypystä freeflyingiin, niin harrastustoimintaa kuin kilpaurheilua. Laskuvarjohyppääminen on siis käytännössä harrastus ja kokonainen koulutusohjelma, joka koostuu useampipäiväisistä kursseista, jatkokoulutuksista, todistuksista ja erilaisista lisensseistä. Nämä vaikuttavat siihen, miten itsenäisesti hypyn voi suorittaa ja oikeuttavat erilaisiin hyppytapoihin, kuten näytös- ja yöhyppyihin. Etenemismahdollisuudet ovat siis hyvinkin monipuoliset.
Oletko jo pyörällä päästäsi kaiken maailman lisenssien ja alalajien kanssa? Tandemhypyssä näitä ei tarvitse pohtia. Tandem on matalan kynnyksen kertaluontoinen laskuvarjohyppy, jossa periaatteessa riittää, että ilmestyt paikalle ja nautit.
Laskuvarjourheilua on siis turha yrittää tunkea yhteen laatikkoon. Tämän vuoksi en tässä artikkelissa mene sen syvemmin laskuvarjourheilun monimuotoiseen maailmaan, vaan vertailussa keskityn tandemhypyn lisäksi alkeiskurssiin. Voit lukea tarkemmin laskuvarjourheilun kirjosta Ilmailuliiton sivuilta.

Itsenäisyys

Laskuvarjohypyn ja tandemhypyn keskeisin ero on itsenäisyys. Laskuvarjohyppääminen aloitetaan useimmiten pakkolaukaisukurssilla (PL-kurssi), jossa jo ensimmäinen hyppy suoritetaan itsenäisesti. Se siis vaatii hyppääjältä keskittymistä, vaikka on erittäin turvallista. Varjo aukeaa automaattisesti ja hyppy suoritetaan kouluttajan tarkassa valvonnassa.
Tandemhyppy puolestaan tehdään samoissa valjaissa kokeneen hyppymestarin kanssa, joka huolehtii varjon avaamisesta, ohjaamisesta ja laskeutumisesta. Sinun tarvitsee keskittyä lähinnä hyppyasentoon ja nauttimiseen.

Perehdytys

Erot hyppyjen itsenäisyydessä vaikuttavat luonnollisesti vaadittuun perehdytykseen.
PL-kurssi kestää muutaman päivän ja siihen sisältyy teoriaopetusta ja käytännön harjoituksia. Kurssilla käydään hyppytapahtuma perusteellisesti läpi ja harjoitellaan erilaisia hyppyasentoja, alastuloa ja varavarjotoimenpiteitä. Ensimmäinen hyppy suoritetaan vasta tuntien perehdytysjakson jälkeen.
Tandemhyppyä edeltää paljon lyhyempi, noin puolen tunnin perehdytys ja turvallisuuskoulutus, jossa käydään läpi hypyn kulku ja harjoitellaan hyppyasentoa. Tandemhyppy suoritetaan heti perehdytyksen jälkeen ja kokonaisuudessaan koko tilaisuus hyppyineen vie noin kaksi tuntia.

Hyppykorkeus

PL-kurssin ensimmäinen hyppy suoritetaan 1 km korkeudesta ja koulutusohjelman edetessä hyppykorkeus kasvaa. Koska tandemhyppy suoritetaan ammattilaisen kanssa, päästään heti hyppäämään huimasta 4 km korkeudesta.

Hyppääjän vaatimukset

Sekä PL-kurssin että tandemhypyn suorittajan vaatimukset ovat pitkälti samat: hyppääjän on oltava perusterve ja 15 tai 18 vuoden ikäinen (palveluntarjoajasta riippuen). Laskuvarjoharrastuksestakaan haaveilevan ei siis tarvitse olla superihminen PL-kurssin suorittaakseen, vaan harrastus sopii lähes jokaiselle.

Hinta

Sekä PL-kurssin että tandemhypyn hinnat vaihtelevat palveluntarjoajasta riippuen, mutta molemmat pyörivät noin 400 € paikkeilla.
Lähes kaikkiin, ainakin Elämyslahjojen kautta tilattaviin tandemhyppyihin kuuluu videokuvaus. Upean kokemuksen lisäksi tandemista saa konkreettisen muiston, jonka voi jakaa vaikka Facebookissa. Kuvauspalvelu saattaa nostaa tandemhypyn hintaa, mutta sen laatuun kannattaa kyllä omasta mielestäni panostaa.

Laskuvarjohyppy on harrastus, tandem puolestaan elämys
tandemhyppy

PL-kurssin ja tandemhypyn keskeisimmät erot löytyvät siis itsenäisyydestä ja koulutuksen kestosta. Tandemhypyn kynnys on matala ja periaatteessa kaikki muu paitsi hyppypäätös tehdään sinun puolestasi, jolloin voit keskittyä adrealiiniryöpystä nauttimiseen ja maisemien ihailuun. Kyseessä on siis lähinnä kertaluontoinen, pari tuntia kestävä elämys. Tandem sopii jokaiselle huimapäälle tai ihmisille, jotka haluavat ylittää itsensä.
PL-kurssin kautta suoritettava laskuvarjohyppy puolestaan on enemmänkin harrastustoimintaa. Vaadittava osaaminen hankitaan useampipäiväisellä kurssilla ja hyppy suoritetaan yksin. Laskuvarjohyppy voi siis avata ovet pidemmälle tielle laskuvarjoharrastuksen parissa. Koulutuksen voi totta kai lopettaa ensimmäiseen hyppyyn tai lähteä kouluttautumaan eteenpäin kohti itsenäisen hyppääjän lupakirjaa, jopa kilpaurheiluun asti.

Laskuvarjohyppy elämyslahjana

Sekä tandemhyppyihin että PL-kursseihin on saatavilla lahjakortteja, joilla voi yllättää rämäpäisen ystävän. Kumpi lahja sitten on parempi?
Itse ostaisin kokemattomalle ystävälle tandemelämyksen, jotta hän pääsee kokeilemaan lajia. Toki myös laskuvarjohyppäämisen PL-kurssi sopii aloittelijan elämyslahjaksi, mutta se vaatii suorittajalta ajallista panostusta ja halua oppia. Siksi itse antaisin PL-kurssikokeilun lahjaksi vain ihmiselle, joka on ilmaissut mielenkiintonsa laskuvarjoharrastusta kohtaan.
Toivottavasti tämä artikkeli avasi hieman laskuvarjohypyn ja tandemhypyn eroja. Jos jotain jäi vielä hampaankoloon, jatka lukemista. Heräsikö sinulla mielenkiinto jompaakumpaa kohtaan tai haluatko yllättää ystävän?

Lähteet
ilmailuliitto.fi
tamlk.org
skydiveturku.fi
skyexperience.fi

wikipedia.org/wiki/laskuvarjohyppy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti